La teràpia de Pingpong aporta beneficis nets per als pacients d’Alzheimer
En general, Fryda Dvorak necessita un bastó per moure. Però el posa darrere d’una taula de ping-pong i tu no ho saps.
Dvorak, de 86 anys i que viu amb la malaltia en etapa primerenca d’Alzheimer, retorna pilota a pilota amb confiança, de vegades estrenyent les dents de la concentració mentre arriba a colpejar la pilota. Ella està tan concentrada en el joc que es nega a posar la pala cap avall per respirar una mica quan la seva instructora, la Irina, suggereix que es prengui un descans.
Celia Hernández, una amiga que acompanya Dvorak a les seves sessions de ping-pong dues vegades per setmana, sap que alguna cosa especial està passant quan la seva companya entrena el seu ull en la petita bola taronja.
“Ella no es recorda del que tenia per esmorzar o el dinar, però ella sap que colpeja la pilota 64 vegades durant la seva sessió, i que Irina ha perdut tres vegades”, va dir Hernández.
Sona difícil de creure? És un dels molts miracles que es poden observar diàriament al Centre de Tennis de Taula Gilbert, on en Educational Foundation (SAEF), l’esport i l’art sense ànim de lucre, s’executa un programa de teràpia amb ping-pong per als pacients Alzheimer. Considerat un gran benefici: “esport de cervells” per professionals mèdics, ping-pong podria ser una eina poderosa per mantenir el cervell ancià àgil cervell i evitar l’aparició de la demència, creuen els organitzadors del SAEF.
Sota les línies del programa, els ancians locals vénen una vegada o dues vegades per setmana al Centre de Gilbert, un centre de formació de l’estat-of-the-art situat al centre de la comunitat jueva a Westside Los Angeles. Allà, tenen mitja hora o una hora llarga “de sessions” amb un dels entrenadors del centre.
No hi ha res del frenètic moviment de presa de joc professional – malgrat tots els entrenadors són sorprenentment reeixits campions nacionals i internacionals que competeixen, així com l’entrenador. En canvi, els instructors li donen a la pilota enrere i endavant amb els participants, donant-los consells sobre com sostenir la pala, com copejar i la forma d’abordar l’esport com una forma d’exercici per la ment més que els peus.
El resultat és una activitat de baix impacte que estimula la concentració, millora la coordinació mà-ull i la funció motora, i deixa als pacients somrients ja que es troben aprenent una nova habilitat inesperada.
SAEF actualment atén prop de 30 clients al JCC Westside, i també dirigeix altres taules en diferents centres d’atenció, com ara Silverado Sènior Living i el Servei Familiar Jueu Centre d’Usos Múltiples Freda Mohr. L’organització envia als instructors a altres indrets perquè les persones que no són tan mòbils puguin accedir-hi.
“Estem tractant d’arribar a tantes persones com sigui possible”, va dir Yana Mouradian, vici-president SAEF. “Fins ara, a tothom li encanta i realment en treu benefici.”
SAEF va fundar el programa d’Alzheimer al maig, basant-se en un estudi clínic dut a terme el 1997 a Japó, que mostra que els pacients amb malalties de cervell, que van jugar tennis de taula amb regularitat, van experimentar un augment en la funció del cervell i la consciència, i la disminució de la demència i la depressió. Això és perquè l’esport activa múltiples regions del cervell i augmenta el flux sanguini cerebral, millorant l’agilitat dels jugadors, l’estat d’alerta i l’estat d’ànim general.
En l’estudi, a través de proves que mesuraven les seves habilitats de raonament, la comunicació i la memòria, una mostra de 3.000 persones majors, jugadors de tennis de taula, es demostra que han augmentat la funció del lòbul frontal després de dos minuts de joc. Una mostra addicional de 113 pacients amb malalties cerebrals i de demència, que van ser posats en un programa de rehabilitació basat en ping-pong, van mostrar una millora física, mental i emocional després d’un període de 10 mesos. El nombre de pacients que depenien d’una cadira de rodes va disminuir del 42 al 15, i les que són capaços de caminar sense assistència va augmentar de 41 a 66. El nombre de pacients que patien de depressió aguda es va reduir a la meitat. Més de 70 pacients que tenien demència va baixar la seva qualificació després del període d’estudi, 25 dels quals, les proves van sortir “normal” quan el seu règim de ping-pong es va completar.
Ara SAEF vol reunir fons per a un estudi similar en els Estats Units. Esperen que el seu programa pot ser un model per centres de teràpia de ping-pong a tot el país. Però, ¿pot el programa SAEF ping-pong ser d’una font de la joventut, com diul’estudi japonès? Entra a l’habitació del Centre de Gilbert joc de la planta baixa per esbrinar-ho.
En una tarda recent, el centre, taules blaves estaven en ús ja que els clients i els entrenadors es van reunir, i les pilotes lleugeres blanc i taronja voleiaven sobre la xarxa de 6 polzades d’alçada.
Betty Stein, 91 anys, ha estat venint al Centre Gilbert durant uns set mesos. Desde que juga, ella ha estat menjant més i recordant coses més de les seves activitats, té un millor equilibri quan camina, i és més parladora, va dir que el seu cuidador, Flor Narváez.
“Ella se sent més viva – ella està gaudint de la vida més”, va dir Narváez, mentre Stein torna la pilota amb l’entrenador Bella Livshin en una taula propera. “Quan vius amb ella cada dia, es pot veure la diferència – alguna cosa està passant.”
És la mateixa història amb Dvorak, el somriure es va esvair poques vegades durant la seva sessió de ping-pong amb l’entrenadora Irina Jestkova.
Juntament amb la malaltia d’Alzheimer, Dvorak pateix d’artritis i problemes musculars al braç dret i l’espatlla. Ella ha estat jugant durant gairebé quatre mesos. “Quan ella sap que jugarà ping-pong, ella immediatament s’anima”, va dir Hernández, la seva companya.”Ella se sent important en aquest cas – com ella realment pot fer alguna cosa – i això la fa feliç.”
Això es tradueix físicament per Dvorak. Tot i que en general depèn d’un bastó per mantenir-se en peu, aquí es posa dret sense ajuda en el seu vestit de vellut negre pista, només ocasionalment s’inclina sobre la taula mentre juga. Els signes de l’artritis són inexistents ja que fàcilment balanceja la raqueta per colpejar la bola.
SAEF va crear el seu programa de teràpia de tennis de taula per a persones com Dvorak, va dir SAEF president i fundador Mijaíl Zaretsky, que és una persona familiar al circuit de ping-pong.
Nascut a Bielorússia (llavors la Unió Soviètica), on l’esport és un passatemps nacional, Zaretsky començar a jugar als 8 anys i va guanyar el prestigiós Campionat Júnior bielorús per 17. Ara, és un entrenador de temps complet al Centre de Gilbert, i ha vist per molt temps els efectes de tennis de taula en els adults, on els colls i espatlles estaven tensos de jornades passades davant de l’ordinador.
“Quan van començar a jugar tennis de taula, se sentien millor”, va dir Zaretsky. “La gent va començar a dormir millor i tenia una millor concentració – tenien més vitalitat.”
Què passa en el cervell d’una persona quan juga a la taula? El jugador ha d’anticipar on caurà la bola, mantenir la calma per col·locar la seva mà i utilitzar senyals visuals per colpejar la bola. No requereix de força hercúlia, tonificació muscular contínua o fins i tot la possibilitat de posar-se dret (alguns jugadors gaudeixen d’aquest esport des de les seves cadires de rodes). Tot el que necessites és un interès en l’aprenentatge.
El programa SAEF és lliure, i els organitzadors els agradaria mantenir-lo així. Només cal trobar el finançament suficient.
Quan ella s’asseu al final de la seva sessió, Dvorak està encara enlluernada del joc. “Quan jugo, el meu cos és millor. Em puc moure “, va dir ella, movent seus punys en l’aire com un corredor de marató. “Em fa sentir bé. Em sento com si sóc encara algú, fins i tot a la meva edat. ”
(323) 933-3703
© Copyright 2013 Tribunal Mitjana Corp
Tots els drets reservats. JewishJournal.com està allotjat a Nexcess.net . Pàgina de disseny de Comunicacions Koret.
Ginys Mijits . Lloc de construcció Studios Hop .
Text original a: http://www.jewishjournal.com/50_Plus/article/pingpong_therapy_brings_net_gains_to_alzheimers_patients_20110125/
Hem obert aquesta secció: Vols salut? dins de la web. Us demanem la vostra col·laboració tot fent-nos arribar qualsevol article, en qualsevol idioma (utilitzem el traductor del google), que parli sobre els beneficis del tennis de taula en la salut.
Us agraïm per endavant la vostra col·laboració
M’ ha semblat molt interesant que absulutament tots poguem competir entrenar i jugar aquest esport tan bonic com es el tennis taula. Sincerament maravellos. Salut. Pere Bonet Oltra
A mi també em sembla una iniciativa d’allò més interessant: treballo en una residència amb malalts d’alzheimer i trobo que qualsevol petita aportació d’aquest tipus pot ser un gran benefici pels afectats.
M´Agradaria contactar amb la Natalia Artigot per aportar temas amb relació amb aquesta malaltia.
Felicitats a aquesta secció.
Pedro Soisa
Pingback: Interessant article que han penjat a la página del PPxTT, No us ho perdeu!!! | Club Tennis Taula Sentmenat