Normes del joc – FAQ

1. Si el servei fa dos bots al cantó de l’oponent és falta?

No, el servei pot fer dos o més bots en el camp de l’oponent. El restador ha de tornar-la després que boti en el seu camp.

2. El servei ha de ser obligatòriament creuat?

No, només quan es juga a dobles. Quan es juga a individuals es pot dirigir el servei on es vulgui de la taula del contrari.

3. Si el servei toca la xarxa i entra és «mitja»?

No, és «xarxa» o «net» i s’ha de repetir el servei.

4. …i si toca la xarxa i va fora, també es repeteix?

No, és falta del que ha fet el servei.

5. …i si es fa net tres vegades seguides, és falta?

No, sempre que és «net» o «xarxa», s’ha de repetir el servei.

6. Si no toco la pilota en el moment de fer el servei, és falta?

Sí, des del moment que la pilota surt de la mà, aquesta ja està en joc.

7. Els jocs són a 21 punts?

Abans sí, però des de fa uns anys els jocs són a 11, i si arribem a 10-10 cal guanyar per una diferència de 2 punts.

8. I ara, cada quant es canvia el servei?

Cada dos punts, menys quant s’arriba a 10-10 en què es farà un cadascun.

9. A 7-0, s’acaba el joc?

Mai, sempre cal arribar a 11 punts, i si arribem a 10-10 cal guanyar per una diferència de 2 punts.

10. Per decidir el primer que saca, es juga un punt?

No, es fa per sort. En competició oficial s’utilitza una moneda però habitualment un dels dos amaga la pilota sota la taula i l’altre ha d’endevinar a quina ma està.

11. En els dobles, cada part del camp correspon a un jugador?

No. Després del servei, que ha de ser obligatòriament creuat (de dreta a esquerra des de l’òptica del servidor), a
partir de llavors el joc és lliure i ha de tocar la pilota cada jugador de la parella de manera alternativa. Si un jugador la toca dos cops seguits és punt de l’altra parella.

12. Com es decideix el camp que ocupa cada jugador?

Per sort, qui guanya el sorteig inicial pot triar servir o camp. Si tria una de les dues coses, l’altre pot triar la que queda pendent. En el darrer joc del partit, es canvia el camp quan s’arriba a 5 punts.

13. Per què s’utilitzen una goma vermella i una de negra en les pales?

Per diferenciar clarament les dues gomes.
Antigament eren d’un sol color, i això confonia molt al jugador quan l’oponent utilitzava dues gomes de característiques molt diferents (una que donava molt d’efecte i una que no en donava gens, per exemple). Per evitar guanyar punts, d’una manera que s’entenia poc esportiva es va decidir que les dues gomes s’havien de distingir, com a mínim, amb un color diferent.