Ponència de ppxtt a la FECAFAMM

ÈXIT DE LA JORNADA “SOCIETAT CIVIL I SALUT MENTAL: CAMINS PER A LA INCLUSIÓ”

FECAFAMM va reunir més de 300 persones del col·lectiu de la Salut Mental el divendres 19 de novembre al CaixaForum per oferir un espai de reflexió i debat sobre la inclusió social de les persones afectades per un trastorn mental, amb experiències nacionals i internacionals.

Més de 300 persones van acudir a la jornada acadèmica organitzada per la FECAFAMM el divendres 19 de novembre, en el marc de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, per oferir un espai de reflexió i debat sobre l’empoderament de les persones que pateixen un trastorn mental, la participació ciutadana i la inclusió social en salut mental, entre d’altres temes.

L’acte inaugural va anar a càrrec de Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions; i Fernando Pindado, subdirector general de Participació en l’Àmbit Local del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació. L’aprovació del Pla Integral d’Atenció en la Salut Mental va ser el tema central de les ponències dels polítics. “El Pla Integral és un impuls pel canvi, un projecte de futur que no té marxa enrere”, va dir Molina, “implica a les associacions de familiars, usuaris, professionals, departaments i la federació de municipis, ja que s’ha de desenvolupar des de la proximitat”.

Amb el màxim aforament de l’auditori del CaixaForum, la directora de comunicació del programa “Time to Change” d’Anglaterra, Kate Stringer, va explicar aquesta experiència de lluita contra l’estigma de de la salut mental que actualment s’està portant a terme, amb molts bons resultats i que combina una gran campanya publicitària d’àmbit nacional amb accions locals que fomentint la interacció i el coneixement directe. “El contacte social és molt important per destruir l’estigma, així com l’empoderament de les persones amb malaltia mental perquè no se senten soles i s’impliquin en els elements de la campanya”.

A continuació, la taula rodona del matí va versar sobre l’empoderament en salut mental. Pablo Gª Cubillana, assessor tècnic del Pla Integral de Salut mental d’Andalusia, va oferir el marc teòric del tema parlant sobre l’empoderament i la recuperació, l’impuls institucional, els diferents itineraris possibles, i les diferents realitats per a persones amb malalties mentals, familiars i professionals. A la mateixa taula es van presentar tres experiències d’empoderament de diferents indrets d’Espanya: el Programa Prospect d’EUFEMI (Federació Europea de Famílies de Persones amb Trastorns Mentals) que va estar explicat per Maria Jesús San Pío de FEAFES i per Rocío Lozano d’ASAENES, l’Associació d’Oci Inclusió Sarau presidit per Edgar Vinyals, i l’Asociació Hierbabuena d’Astúries representada per Tomás López.

A la taula de la tarda, Atanasi Céspedes, educador i psicòleg, consultor de desenvolupament social i comunitari, va fer un respàs històric sobre l’evolució de la participació ciutadana, així com de la metologia i les funcions d’un possible procés social participatiu. Les següents ponències van exposar quatre experiències de participació ciutadana i inclusió social (lúdica, laboral, comunitària i esportiva): el Festival Europsy, el programa “Junts ho podem fer” de la Fundació Mapfre, el programa d’Inclusió comunitària de la Fundació Els Tres Turons i el programa “PingPongpertothom” de la Federació Catalana de Tennis Taula.

Pilar Solanes, subdirectora general de Programació i Avaluació de l’ICASS, i Montserrat Ballarín, presidenta de l’Àrea de Benestar Social de la Diputació, i Xavier Trabado, president de la FECAFAMM van ser els encarregats de l’acte de cloenda. Per finalitzar aquestes representants polítiques van signar un compromís de lluita contra l’estigma en salut mental, al mateix temps que es va projectar la imatge del president de la Generalitat, José Montilla, adherint-se a aquesta causa.

Podeu llegir i descarregar-se els documents de les ponències a l’apartat del Dia Mundial, i veure les primeres fotos de la jornada al nostre espai Picasa.

Font: www.familiarsmalaltsmentals.org (Notícia publicada el 23 Nov 2010 )

9 thoughts on “Ponència de ppxtt a la FECAFAMM”

 1. Pere Bonet Oltra

  Hola Josep.
  M’ ha agradat molt tota aquesta noticia perque com saps jo soc discapacitat intelectual amb fase baixa. Parlo de paralisis celebral i crec que es molt interesant que pugui parlar una mica del tema perque me sembla molt positiu que feu aquestes reunions. Pensa que aquests casos no nomes son els meus sino tambe els de molta altre gent que hi esta afectada. Es molt bo que aixo sens reconegui com a tal perque els discapacitats com jo puguem anar endevant amb molta il-lusio i amb moltes ganes de fer coses com el ping pong. Aixo es molt positiu perque absolutament tots podem integrarnos molt millor a la societat i per els que com jo patim alguna discapacitat anar millorant amb tots els aspectes.
  Moltes gracies per accebtar-me tal i com soc.

  Salut

  Pere Bonet Oltra

 2. Pere Bonet Oltra

  Tambe vull destacar l’ aportacio dels voluntaris que tambe sense la seva feina i com no ven feta donen molta esperança a tota aquesta gent que com m’ he referit abanç esta afectada perque normelitzen i amb molts casos aconsegueixen ajudar molta gent tambe a recuperar-se i aixo no te preu. Perque fan que el maxim de casos se puguin solucionar i anar endevant.

  Salut

  Pere Bonet Oltra

 3. Hola Pere, gràcies pels teus comentaris. Treballar per pingpongpertothom és una feina molt agraïda, però de totes les àrees que toquem, la social és potser la més important. De ben segur, comentaris com els teus animaran a més persones que tenen algun tipus de dificultat a utilitzar el tennis taula com element normalitzador i integrador.
  Aprofito per agraïr a la família de PPXTT la seva participació perquè això sigui possible i us animo a tots a participar en la Festa de la Marató de Tv3 el dia 18 de desembre amb col·laborant amb tots els amics d’AREP.

  Gràcies

  1. Pere Bonet Oltra

   Hola Josep. Estic de acord amb tu. pero aixo tambe es molt bo perque plegats fem molta pinya perque aixo molt aviat sigui aixi.

   Salut.

   Pere Bonet oltra

 4. La veritat és que el primer dia que vaig anar a Reina Elisenda no s’em passava pel cap tot el que allò suposaria i pensava que només es tractaria de jugar a pin-pon(i de vegades a tenis taula!). Ara que ja ha passat gairebé un any i mig, gaudeixo de la possibilitat de jugar cada cap de setmana, he fet alguns amics nous i vaig coneixent gent, he conegut l’AREP…i gaudeixo de jugar i fer esport. Ara que ja estem a prop dels nadals, aprofito per donar-vos les gràcies a tota la gent de Pingpongpertothom: GRÀCIES!!!

 5. Gràcies Xabier i a tota la família de pingpongpertothom, perquè en certa manera, ens sentim identificats en un grup on sobretot preval l’amistat i el “bon rollo”. DE debó, Gràcies a tothom

 6. Pere Bonet Oltra

  A tots vosaltres que sos pingpongpertothom tambe desitjar-hos un bon nadal i bones festes. Viendre a jugar aquest dies i tambe aprofitare per felicitar-vos els nadals personalment pero per els que no podeu venir per el tema que sigui a tots BON NADAL I BONES FESTES.

  Pere Bonet Oltra.

Comentar

L'adreça electrònica no es publicarà

Aquest web utilitza Akismet per a reduïr spam. Learn how your comment data is processed.